Het was weer de laatste dinsdag van de maand en dat betekent kookclub, een gemengd gezelschap van levensgenieters, van kleine ondernemers tot makelaars en verzekeringsagenten, onder leiding van Hendrik Buijze, de chef.
Een uitgebreid menu, allesbehalve 'light' te noemen, bestond vooraf uit Tom Kha Kai (ik denk dat dat te maken heeft met zijn nakende vertrek naar Azie), een Thaise soep.
Daarna kwam het hoofdgerecht: Scotch Egg aardappelmousseline met boontjes en bianchetti truffel. Het nagerecht was voor iedereen toch wel de favoriet van de avond; 'Iles Flottant’, het lievelingen gerecht van Charles de Gaulle by the way. Het werd deze keer op een heel andere manier bereid namelijk met gedroogd eiwit in de oven in plaats van gepocheerd.
Hier het recept:
- 12 eieren
- 12 el poedersuiker
- 6 el amandelschaafsel
- 2 st vanillestokjes
- 600 gr suiker
- 1.5 l melk
- 2 el maizena
Klop 6 eiwitten met poedersuiker tot ze stijf zijn. Schep 10 grote bollen op een bakplaat en bestrooi met amandelschilfers. Laat 10 minuten in een oven van 120 graden licht kleuren en drogen.
Scheidt ook de andere eieren en meng het eigeel met het andere eigeel. Klop deze los met de suiker en vanille.
Verwarm de melk in een pan tot deze lauw is en voeg al roerende het vanillemengsel toe.
Breng het geheel al roerende langzaam aan de kook en zet het vuur laag, meng dan de maïzena met een scheut water en voeg deze toe aan de pudding.
Schenk alles in kommetjes.
© Alex van Doen.