K5 Koksmes carbon pruimenhout
Kenmerken:
- Lemmet: Carbon HRC 60
- Heft: Pruimenhout
- Lemmet lengte: 18 cm
- Niet roestvrij
- Slijpwijze: Dünnschliff
Carbonstaal,
Koolstofstaal of carbon is niet te overtreffen als het aankomt op hardheid, scherpte en langdurige snijvastheid. Aangezien het materiaal niet roestvrij is, zie je dat het mes na het eerste gebruik donkergrijs kleurt. Geen reden tot paniek, want wanneer carbon in aanraking komt met groente- en vruchtensappen, gaat het mes oxideren. Dit is volkomen normaal en helemaal veilig.
Elke keer je het mes gebruikt, komen er bovendien minuscule stukjes ijzer los. Geen zorgen, je mes probeert je niet te vergiftigen. Het micro-corrosieproces zorgt ervoor dat er continu microscopisch dunne laagjes van het mes worden gepeld. Het mes wordt op die manier steeds dunner, maar behoudt zijn puntige snijhoek en zijn scherpte. Dit vernuftig mes slijpt dus eigenlijk gewoon zichzelf. Handig, niet?
Dünnschliff De dunne snit van Solingen,
Windmolenmessen worden tot op vandaag nog steeds gemaakt volgens het ‘Solinger Dünnschliff’-principe, om het op z’n mooi Duits te zeggen. Aangezien dat nogal moeilijk bekt, houden wij het bij het principe van de ‘Solinger dunne snede’. Het principe luidt dat de slijphoek van deze messen hoog wordt ingesteld. In het Nederlands betekent dat dan weer dat het lemmet dun geslepen wordt en slank en heel scherp naar de snijkant toeloopt. Het resultaat? Een bijzonder scherp mes met een zeer hoge snijvastheid. Geen mesje om zonder handschoenen aan te pakken dus.
Pruimhout handvat,
De warme kleur, de prachtige nerven, de gladde textuur … We zouden lofredes kunnen zingen over de pruimhouten handvaten van de windmolenmessen. Wist je dat de pruim tot de botanische familie van de rosacea hoort? Hij komt voornamelijk voor in Europa en Klein-Azië. Het hout van deze boom is harder dan dat van de kers, knoestig, en bezaaid met takken, die een bijzonder mooie kleur hebben. Van lichtbruin-roze tot donkerbruin-paars, de kleurnerf geeft het mes een uitzonderlijk karakter en een ongeziene schoonheid. Ongelofelijk goed bestand tegen contact met water, is het hout van de pruimenboom, dat we ‘Pruim-Select’ noemen, opgewassen tegen de ruigste omstandigheden in de keuken.